osteopaat-hernia-behandeling

Hernia

In de rug en nek zitten tussen de wervels een soort kraakbeenachtige schokdempers (de tussen-wervelschijven). Indien er sprake is van een hernia betekent dit dat de zachte kern van een tussenwervelschijf is gaan uitstulpen. De uitstulping kan tegen het ruggenmerg of een zenuw aandrukken waardoor deze geïrriteerd/ontstoken raakt. Het gevolg hiervan is dat er pijn ontstaat lokaal in de rug of nek (afhankelijk van de locatie van de hernia) in combinatie met pijnklachten in het verzorgingsgebied van de betreffende (ontstoken) zenuw.

Veel voorkomende kenmerken van hernia klachten in de rug:

  • Lokale pijn in de rug en/of de bilregio
  • Uitstralingspijn in één been, eventueel in combinatie met een doof gevoel of tintelingen in hetzelfde gebied
  • Drukverhogende momenten zoals hoesten, niezen of persen zorgen voor een toename van de pijnklachten
  • In veel gevallen zijn de uitstralingsklachten in het been heftiger dan de lokale rug en/of bilpijn
  • In sommige gevallen is er ook sprake van een verminderde kracht in de spieren en een afname van de reflexen in het verzorgingsgebied van de geïrriteerde/ontstoken zenuw (in dit geval dus in het been/voet)

Veel voorkomende kenmerken van hernia klachten in de nek:

  • Lokale pijn in de nek
  • Uitstralingspijn in één arm, eventueel in combinatie met een doof gevoel of tintelingen in hetzelfde gebied
  • Drukverhogende momenten zoals hoesten, niezen of persen zorgen voor een toename van de pijnklachten
  • In veel gevallen zijn de uitstralingsklachten in de arm heftiger dan de lokale nekpijn
  • In sommige gevallen is er ook sprake van een verminderde kracht in de spieren en een afname van de reflexen in het verzorgingsgebied van de geïrriteerde/ontstoken zenuw (in dit geval dus in de schouder/arm/hand)

Wat doet een osteopaat bij een hernia?

De osteopaat kan aan de hernia zelf niets doen. Het is belangrijk om te onderzoeken waarom de hernia mogelijk is ontstaan. Zo kunnen bijvoorbeeld bewegingsbeperkingen net onder of boven het niveau van de hernia in de wervelkolom een oorzaak zijn van een vergrote belasting op de locatie van de hernia. Ook kunnen bewegingsbeperkingen in bijvoorbeeld de borst- of buikregio ervoor zorgen dat een wervel niet goed vrij kan bewegen en de tussenwervelschijf extra belast wordt.

De osteopaat zal door middel van o.a. mobilisaties en eventueel manipulaties (het kraken) de gevonden bewegingsbeperkingen, die van invloed zijn op het niveau van de hernia, proberen op te heffen en de doorbloeding optimaliseren. De technieken worden enkel door middel van de handen van de osteopaat toegepast. Doordat het lichaam na de behandeling weer beter in balans is kan het lichaamseigen zelfherstellend vermogen aan de slag.

Osteopathie kan in veel gevallen helpen om uw klachten van een hernia te verlichten!

osteopaat-woerden-hernia

Aanvullende informatie

Voor zenuwpijn in het been wordt ook weleens de term ‘ischias’ gebruikt. Deze naam komt van de grote zenuw in het been; de nervus ischiadicus. ‘Ischias’ wordt gebruikt bij klachten die worden veroorzaak door een ontsteking, irritatie of beschadiging van deze zenuw. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat ‘ischias’ dus niet hetzelfde is als een hernia. Een hernia kan een oorzaak zijn van zenuwpijn in het been, maar dit betreft niet altijd de nervus ischiadicus.

Ook voor pijnklachten van de nervus ischiadicus kunt u bij de osteopaat terecht. De osteopaat zal op zoek gaan naar bewegingsbeperkingen in het lichaam die mogelijk een oorzaak kunnen zijn van de vergrote belasting op deze zenuw.

Maak direct een afspraak

Via het online reserveringssysteem kunt u snel en eenvoudig bekijken wanneer er nog plekken beschikbaar zijn voor een behandeling bij Osteopaat Woerden.