kaakklachten

Het kaakgewricht, ook wel het temporomandibulaire gewricht (TMG), wordt gevormd door de schedel en de onderkaak. Het kaakgewricht heeft een gewrichtskapsel waarop de spieren, pezen en banden aanhechten. In dit kapsel zit ook een kleine schijf, de kaakdiscus, die ervoor zorgt dat het gewricht soepel beweegt en de gewrichtsvlakken niet slijten.

Voor klachten in het kaakgewricht en de kauwspieren wordt vaak de term temporomandibulaire dysfunctie (TMD) gebruikt. Klachten in het kaakgebied kunnen worden in ingedeeld in 2 groepen; de acute blokkades en de dysfuncties.

Acute blokkade

Er zijn 2 soorten acute blokkades; in het ene geval kan met de mond niet meer goed openen, in het andere geval kan met de mond niet meer sluiten. Een acute blokkade gaat tevens altijd gepaard met pijnklachten ter hoogte van het kaakgewricht.

Mond kan niet meer open

De acute blokkade kan optreden nadat iemand bijvoorbeeld lang bij de tandarts met de mond open heeft moeten liggen voor een behandeling aan het gebit. De spieren de het kaakgewricht laten sluiten kunnen hierdoor in een spasme raken waardoor men de mond na de behandeling niet goed meer kan openen. Ook kan een ongeval of een stoot op de kaak ervoor zorgen dat de mond niet goed meer open kan.

Mond kan niet meer sluiten

Deze acute blokkade komt minder vaak voor en treedt meestal op omdat er sprake is van een algemene hypermobiliteit. Er is hierbij sprake van een grotere beweeglijkheid dan normaal van meerdere gewrichten in het lichaam. Met opent bijvoorbeeld de mond erg ver omdat men moet lachen of geeuwen. Doordat er sprake is van een vergrote beweeglijkheid kan het kaakgewricht blokkeren in de uiterste stand en niet meer willen sluiten.

Temporomandibulaire dysfuncties (TMD)

Hiermee bedoelen we een verstoring in de functie van het kaakgewricht. Dus problemen met het openen op sluiten van de mond. Deze problemen ontstaan vaak geleidelijk aan.

Veel voorkomende kenmerken van temporomandibulaire dysfuncties zijn:

  • Bewegingsbeperking van het kaakgewricht
  • Klikkend geluid tijdens het bewegen van het kaakgewricht
  • Pijn in de regio van het kaakgewricht en/of de kauwspieren
  • Deviaties (afwijkingen naar links of rechts) tijdens de beweging van de kaak tijdens het openen of sluiten van de mond
  • Hoofdpijn en/of nekpijn
  • Duizeligheid
  • Oorsuizen

Wat doet de osteopaat bij een acute blokkades

In het geval van een acute blokkade zal de osteopaat het kaakgewricht, de kauwspieren en eventueel de nek behandelen. Vaak kan men direct na de behandeling de mond weer beter openen op sluiten.

Wat doet de osteopaat bij temporomandibulaire dysfuncties

Dit soort kaakklachten kunnen worden veroorzaakt vanuit het kaakgewricht en de kauwspieren zelf, of het gevolg zijn van klachten elders in het lichaam. De osteopaat zal tijdens het eerste bezoek beoordelen of het kaakgewricht zelf behandeld moet worden, of dat er ergens anders in het lichaam de oorzaak van de klachten moet worden aangepakt.

Mogelijke oorzaken vanuit het kaakgewricht en de kauwspieren zijn;

  • Artrose van het kaakgewricht
  • Problemen van de tanden of de kaak zelf; na bijvoorbeeld het trekken van tanden of kiezen, beetproblemen zoals een overbeet, ontstekingen van tanden/kiezen/tandvlees
  • Abnormale bewegingen van het aangezicht of de mond

Indien nodig zal de osteopaat u doorverwijzen om een afspraak te maken bij uw tandarts of mondhygiëniste.

De osteopaat zal de gevonden bewegingsbeperkingen in het kaakgewricht, de kauwspieren of elders in het lichaam, die van invloed zijn op de kaakklachten behandelen. De osteopaat maakt alleen gebruik van zijn handen om mobilisaties en eventueel manipulaties (het kraken) toe te passen. De doorbloeding wordt hierdoor geoptimaliseerd en het lichaam komt weer beter in balans. Het lichaamseigen zelfherstellend vermogen zal na de osteopathische behandeling op een natuurlijke manier verder werken aan het herstel.