Wat is osteopathie

In Nederland is de osteopathie nog een relatief jonge, maar sterk groeiende vorm van geneeskunde. De grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917).

Wat is osteopathie, wat is een osteopaat?

Osteopathie is een manuele behandelwijze die wordt uitgevoerd door een osteopaat. Dit wil zeggen dat de osteopaat alleen gebruik maakt van zijn handen tijdens de osteopathische behandeling. De osteopaat ziet het menselijk lichaam als één geheel. Alles in het lichaam moet goed kunnen bewegen om optimaal te kunnen functioneren. Het lichaam wordt binnen de osteopathie ingedeeld in 3 verschillende systemen; het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem.

 

wat-is-osteopathie

Het bewegingsapparaat heeft betrekking op alle spieren en gewrichten in ons lichaam. Het orgaansysteem omvat alle organen en het craniosacrale systeem heeft betrekking op de schedelbotten, het ruggenmerg, de hersenvliezen en de wervelkolom.

Indien deze 3 systemen goed met elkaar in balans zijn kan het lichaam optimaal, met zo min mogelijk klachten, functioneren.

Als er toch sprake is van lichamelijke klachten, zal de osteopaat deze 3 systemen onderzoeken op bewegingsbeperkingen. Alle beperkingen zullen in kaart worden gebracht en de osteopaat zal daarna beoordelen welke bewegingsbeperkingen van invloed kunnen zijn op de klachten die de cliënt op dat moment ervaart. Zoals hierboven benoemd zal de osteopaat door middel van het gebruik van zijn handen middels mobilisaties en eventueel manipulaties (het kraken), de gevonden bewegingsbeperkingen proberen op te heffen en de doorbloeding van de betrokken weefsels stimuleren.

Binnen de osteopathie wordt ervan uitgegaan dat het lichaam een sterk zelfherstellend vermogen heeft. Zodra de gevonden bewegingsbeperkingen zijn opgeheven en de drie systemen weer in balans zijn, zal het lichaam aan het werk gaan om op een natuurlijke manier te herstellen van de klachten.

Voor wie is osteopathie?

De osteopathische behandelingen worden voor een breed scala aan uiteenlopende lichamelijke klachten toegepast bij baby’s, kinderen en volwassenen. Osteopaat Woerden richt zich daarnaast ook op het geven van preventieve behandelingen, om het ontstaan van lichamelijke klachten te voorkomen.

Voor een overzicht van de meest voorkomende indicaties voor een osteopathische behandeling kunt u kijken op deze pagina.

voor-wie-is-oteopathie

Maak direct een afspraak

Via het online reserveringssysteem kunt u snel en eenvoudig bekijken wanneer er nog plekken beschikbaar zijn voor een behandeling bij Osteopaat Woerden.