osteopathie-zwangerschap-behandeling

Zwangerschap

De osteopaat kan veel betekenen voor vrouwen zowel voor, tijdens als na de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in het lichaam van een vrouw in korte tijd. Deze veranderingen vinden zowel op hormonaal, mechanisch als op emotioneel vlak plaats. Hierbij moet u op hormonaal vlak bijvoorbeeld denken aan het soepeler worden van het bindweefsel. De verandering van de stand van de wervelkolom en de plaats van de organen in de buik, door de groeiende baarmoeder en uw baby, zijn voorbeelden van mechanische veranderingen.

Voor de zwangerschap

Om zwanger te worden is het van belang dat het lichaam van de vrouw in goede conditie is. Hormonen, een optimale doorbloeding en het vrij kunnen bewegen van uw spieren, gewrichten en organen spelen een belangrijke rol hierbij. Een osteopaat kan op al deze aspecten een invloed uitoefenen. Op deze manier zorgt de osteopaat ervoor dat het lichaam goed in staat is om met alle veranderingen die er plaats vinden tijdens de zwangerschap om te gaan, zonder dat er klachten ontstaan.

Tijdens de zwangerschap

Indien het lichaam niet goed in staat is om goed om te gaan met alle veranderingen die er plaatsvinden, kan het voorkomen dat er allerlei klachten ontstaan. Dit kunnen bijvoorbeeld klachten zijn van extreme misselijkheid of vermoeidheid, maar ook treden rug- en/of bekkenklachten vaak op.

De rug- en/of bekkenklachten zijn meestal het gevolg van de veranderingen in de lichaamshouding. Maar ook kan bijvoorbeeld een litteken in de buikregio (ten gevolge van een eerdere buikoperatie) van invloed zijn op de mechanische veranderingen die er allemaal plaats vinden in de buikregio tijdens de zwangerschap. Littekenweefsel is vaak stug bindweefsel. Tijdens het groter worden van de baarmoeder en de baby kan hierdoor een verhoogde spanning op de omgeving rondom het litteken ontstaan. Dit kan leiden tot pijn in de bekkenregio, liezen of de rug.

osteopaat-zwangerschap

Klachten die tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan zijn in veel gevallen goed door de osteopaat te behandelen.

Voorbeelden hiervan zijn:

Na de zwangerschap/bevalling

Lichamelijke klachten kunnen ook na de bevalling aanwezig blijven, toenemen of juist ontstaan. Omdat het lichaam direct na de bevalling tijd nodig heeft om te herstellen zal de eerste behandeling meestal pas na 6 weken (op z’n vroegst) plaatsvinden.

Wat doet een osteopaat voor, tijdens of na de zwangerschap

De osteopaat zal door middel van met name mobilisaties de gevonden bewegingsbeperkingen, die van invloed zijn op de aanwezige klachten, proberen op te heffen en de doorbloeding optimaliseren. De technieken worden enkel door middel van de handen van de osteopaat toegepast. De technieken die gebruikt worden zijn veilig voor zowel de moeder als het kind tijdens de zwangerschap.

Osteopathie kan u helpen om uw lichaam optimaal voor te bereiden op een zwangerschap. Daarnaast kan de osteopaat in veel gevallen helpen om de klachten die u rondom de zwangerschap ervaart te verlichten!

Maak direct een afspraak

Via het online reserveringssysteem kunt u snel en eenvoudig bekijken wanneer er nog plekken beschikbaar zijn voor een behandeling bij Osteopaat Woerden.