osteopaat-bekkeninstabiliteit-behandeling

Bekkeninstabiliteit

Met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn worden pijnklachten ter hoogte van het bekken, de lage rug, heupen en/of de bovenbenen bedoeld. Deze pijnklachten komen het meeste voor tijdens of kort na de zwangerschap. De klachten kunnen echter ook ontstaan ten gevolge van bijvoorbeeld een ongeval.

Veel voorkomende kenmerken van bekkeninstabiliteit/bekkenpijn zijn:

  • De klachten treden op bij lopen, traplopen of bijvoorbeeld omdraaien in bed
  • Startpijn/stijfheid; bijvoorbeeld opstaan of lopen na langdurig zitten of liggen zorgt voor een stijf gevoel in de bekkenregio
  • Slenteren of lang stil staan zorgen voor een zwaar/vermoeid gevoel in de bekkenregio

Hormonale bekkeninstabiliteit zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het hormoon relaxine aangemaakt. Door dit hormoon worden de gewrichtsbanden van het bekken weker en meer rekbaar. Dit is nodig zodat de baby tijdens de geboorte meer ruimte krijgt om door het bekken heen te gaan. Deze extra soepelheid in het bekken kan helaas voor bekkenpijn zorgen. Ook zorgt de verandering van de lichaamshouding tijdens de zwangerschap voor extra belasting op de bekkenregio, wat ook tot klachten kan leiden.

osteopaat-zwanger-bekken
mechanische-bekkeninstabiliteit

Mechanische bekkeninstabiliteit

Deze vorm van bekkeninstabiliteit kan veroorzaakt worden door een te snelle bevalling, een ongunstige ligging van de baby of een bevalling van een grote baby. Ook kunnen het gebruik van een vacuümpomp of tangverlossing tijdens de geboorte hierbij een rol spelen. De gewrichtsbanden en/of het kraakbeen van het bekken worden in deze situaties dusdanig belast dat er een verrekking of inscheuring van deze structuren kan ontstaan.

Combinatie hormonale en mechanische bekkeninstabiliteit

In dit geval is er sprake van een combinatie van verzwakte en beschadigde gewrichtsbanden en/of kraakbeen van het bekken. Omdat de structuren van het bekken door de hormonale bekkeninstabilteit al minder belastbaar waren, ontstaat er sneller mechanische schade tijdens de bevalling.

sport-bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit door een ongeval of sport gerelateerd

Door een te hoge of verkeerde belasting op het bekken kan er ook bekkeninstabiliteit of bekkenpijn ontstaan bij mannen en vrouwen.

Wat doet een osteopaat bij bekkeninstabiliteit?

Indien er sprake is van een hormonale bekkeninstabiliteit dan nemen de klachten normaal gesproken geleidelijk aan af in de maanden na de zwangerschap. Bij een mechanische bekkeninstabiliteit kan de osteopaat de beschadigde structuren niet herstellen, maar er kan wel worden bekeken of er sprake is van bewegingsbeperkingen die het natuurlijke herstel belemmeren en/of de klachten in stand houden. Bij bekkeninstabiliteit die ontstaan is door een ongeval of sport gerelateerd is, zal de osteopaat ook op zoek gaan naar bewegingsbeperkingen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan of in stand houden van de klachten.

osteopaat-woerden

De osteopaat zal door middel van met name mobilisaties en eventueel manipulaties (het kraken) de gevonden bewegingsbeperkingen, die van invloed zijn op de bekkeninstabiliteit of bekkenpijn, proberen op te heffen en de doorbloeding optimaliseren. De technieken worden enkel door middel van de handen van de osteopaat toegepast. Doordat het lichaam na de behandeling weer beter in balans is kan het lichaamseigen zelfherstellend vermogen aan de slag.

Houdt er rekening mee dat het natuurlijke herstel van een hormonale bekkeninstabiliteit wel 6 maanden tot een jaar kan duren.

Vanwege de jarenlange ervaring binnen de fysiotherapie en manuele therapie is Osteopaat Woerden in staat om te beoordelen of het tevens zinvol is om naar een (bekken)fysiotherapeut te gaan.

Osteopaat Woerden kan dus in veel gevallen iets voor uw bekkeninstabiliteit of bekkenpijn betekenen!

Maak direct een afspraak

Via het online reserveringssysteem kunt u snel en eenvoudig bekijken wanneer er nog plekken beschikbaar zijn voor een behandeling bij Osteopaat Woerden.